Home » Articole de presa, Constantin Florescu, Nap Toader, Pareri ale spectatorilor, Programul proiectiilor, Publicul despre film

Publicul din Suceava despre “Nuntă în Basarabia”

30 November 2010 28 views No Comment

Deși orașul Suceava nu dispune de un cinematograf de multă vreme, noi G.I.R.B (Grupul de Inițiativă a românilor din Basarabia) cu sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” am adus filmul „Nuntă în Basarabia” pentru câteva zile la noi în oraș. Multă muncă, mici obstacole, multe detalii de pus la punct, dar până la urmă ne-am ridicat la așteptările ce le aveau sucevenii de al acest eveniment. Alături i-am avut pe domnul regizor Nap Toader și actorul Constantin Take Florescu, care în urma ecranizării ne-au povestit mai multe peripeții din timpul filmarilor de la Chișinău. Părăsind sala am abservat luminițe în ochii spectatorilor, drept dovadă ca nu a fost în zadar. Câțiva dintre ei ne-au împartășit impresiile și opiniile lasate de vizionare.

Ludmila Gamurari: ”Filmul a fost foarte interesant … a relevat oarecum adevărul despre nunțile în Moldova, dar trebuie de precizat că s-a generalizat un pic. Nunțile din Moldova nu sunt chiar atât de materialiste, cred că aici s-a neglijat un pic sentimentul de dragoste dintre protagoniști. Dar cert e că pentru a realiza Unirea avem nevoie de 10000 de căsătorii între basarabence și români. În acest fel nici rușii, nici americanii, nici UE nu are ce să ne facă … că doar dragostea nu are frontiere ”.
Ștefan Halus: ”De mult timp nu am mai vazut un film la sfârșitul căruia să-mi pară rău ca s-a terminat. Am auzit voci interesate de o continuare. Nu cred ca se pune problema de așa ceva. Problema e rezolvata: tinerii iși îndeplinesc obiectivul și toata lumea e fericita. Un umor de foarte buna calitate, inteligent, nu bazat pe vulgaritate cum se obișnuiește mai nou. Mi-a placut naturalețea cu care au jucat actorii; ei chiar erau niște oameni obisnuiti (extrași la întâmplare din viața cotidiană) care organizau o nuntă (Sergiu Voloc my favorite ). Povestea e cât se poate de plauzibilă, deloc exagerată (probabil că sunt foarte multe persoane care se regăsesc în film). Per ansamblu, un film minunat, unul din cele mai bune filme românești pe care le-am vazut și cu siguranță face parte din al meu “top 10 all time”.

Lilia Cazacu: ”Am așteptat cu nerăbdare să văd filmul Nuntă în Basarabia și m-am bucurat enorm când am aflat că au acceptat propunerea noastră de a-l difuza la Suceava. Este o producție reușită, un amestec plăcut și reușit de comedie, prejudecăți, mentalități și tradiții care mai de care. Actorii au avut o prestație minunată, demnă de invidiat chiar, meritând, cu siguranță, să joace și în alte filme de succes. Ideea de a reproduce pe marile ecrane o sumă de tradiții (anume cele legate de nuntă) mi se pare una interesantă, dar care a fost oglindită aproape perfect. În acest film am recunoscut o întreagă societate, multe obiceiuri mai puțin sau mai mult agreabile. Aș revedea oricând cu drag acest film.
Adrian Crăciunescul: ”Am vrut să-l văd în Chişinău cu iubita mea, dar nu am apucat, astfel că eram nerăbdător să văd cum derulează întreaga poveste. Un film bine realizat, cu un subiect coerent şi cu teme de cultură şi tradiţii relevate printr-o comedie romantică pe înţelesul tuturor. Pentru un film cu buget de 500.000 de euro, 22 de zile de filmări, pelicula este un real succes şi ne arată că nu numai filmele cu mari actori pot avea succes. Felicitări celor implicaţi în această ecranizare şi mulţumesc GIRB (Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia) pentru că a adus povestea la Suceava.
Lucian Butnaru: „Filmul a fost chiar foarte interesant. Când am auzit auzit ca e un film românesc-basarabean …am fost cam nedumerit, dar spre uimirea mea este o combinație reușita a realității cu mult umor. Însă cireașa de pe tort a fost după vizionarea filmului să avem ocazia de a discuta cu regizorul și unul dintre actori principali și să aflam micile secrete și picanterii din timpul realizării acestei comedii romantice. Stima și respectul meu tuturor persoanelor care au contribuit la organizarea acestei proiecții.
Mariana Rusnac: Se întîmplă ca aşteptările să nu corespundă cu realitatea. Spre marea mea uimire aşa a fost şi în cazul filmului Nunta în Basarabia. Nu mă aştepta să fie…aşa de bine. M-a bucurat enorm. Film de calitate. Scenariu suficient de ironic, suficient de patetic şi suficient de realist. Frumos amalgam, care a lăsat spectatorilor(basarabeni în speţă) sentimentul de „ăştia sunt băieţi de-a noştri”. Nimic nu cataloghează filmul ca fiind bun, mai bine decît numărul de fraze şi expresii preluate din film. Să ştiţi că am asistat la o adevărată „batalie” de astfel de fraze. Pun un 8 puternic şi bine meritat( pe 10 face filme numai Tarantino ).

Articol de Olesea Palamarja
Sursa: http://sprevest.ro/2010/11/publicul-din-suceava-despre-nunta-in-basarabia/

Comentariul dvs.:

-->
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes